ORSII (UK) INTERJÚ

A Soul Cure sorozat ötödik részéhez érkeztünk. Február 28-án, pénteken este a Fogasházban Orsii (UK) lesz a vendégünk. Von Yodi kérdezte ki a Fat City és Jazzman kiadónál dolgozó, magyar származású Orsiit. Az esemény Facebook oldalán további infók, mixek!

Von Yodi: Hogy kezdődött veled meg a zenével, inspirációk, hősök?

orsiiOrsii: A legkorábbi zenei emlékem, hogy apukám magyar lemezeket hallgat otthon, illetve kazettákat a kocsiban, miközben svédországi magyar bulikba hajtunk a családdal. Később folyton az MTV-n csüngtem, teljesen elvarázsoltak a klippek. Aztán lassan elkezdtem magamnak felfedezni dolgokat, szerettem a kilencvenes évek összes béna zenéjét, de közben brékeltem is, beütött  a hip-hop onnan pedig egyens út vezetett a jazz, a soul és a funk világába. Nehéz dolog konkrét hősöket kiemeleni, mert ez folyamatosan változott és változik a mai napig. Azt hiszem a legnagyobb kedvenceim nem a legjobb szenészek, de még csak nem is a legjobb zenék, amiket ismerek, hanem pélául az olyan erős és független női előadók, akik zenéjükkel a konvenciók ellen, a határok tágításán dolgoztak. Mindig is szerettem például Nina Simone, Billie Holiday, Mary Lou Williams, Ella Fitzgerald, Aretha Franklin, Dinah Washington, a TLC, a Destinys Child, Erykah Badu, Lauryn Hill, Kelis, vagy Beyonce dolgait. Nem is feltétlenül a zene miatt, hanem mert megmutatták, hogy nőként is lehet boldogulni ebben a férfiak által dominált közegben.

A felsoroltakon kívül a két legnagyobb példaképem Gilles Peterson és Jazzman Gerald. Óriási hatással voltak rám, mert különböző módon ugyan, de tökéletesen megtestesítenek mindent, amit a  zenében szeretek. Rrengeteg olyan zene jutott  el általuk az emberekhez, amit egyébként esélyük sem lett volna hallani.

Von Yodi: Édesapád a nyolcvanas évek végén vándorolt ki Svédországba. Maradt valami kapcsolatod a magyar zenével?

Orsii: Imádom a magyar zenéket, amiket gyerekkoromban apukám révén hallottam. Az LGT, a Bergendy, a Generál vagy a Fonográf zenéje a véremben van (nevet). De komolyan, a Kikapcsolom az Idegrendszeremre (Bergendy) meg a Ringasd el Magadra brékeltünk annak idején, az Eddától az Elhagyom a Várost pedig mindig arra inspirált, hogy merjek nagyot álmodni. Néhány lemez meg is van még ezek közül, jó lenne még többet megszerezni. A gyerekkorom egyik nagy tanulsága pedig, hogy nincs jobb, mint egy jó magyar buli! Viszont nem ismerek semmilyen jelenlegi magyar zenét, amit kicsit szégyellek.

Von Yodi: Mostanra két legendás lemezcégnél is dolgoztál, ezt hogy sikerült összehozni?

Orsii: Totál véletlenül. A Bronwnswood Records (Gilles Peterson kiadója) gyakornokot keresett és Thristian, aki jelenleg egyébként a Boiler Room fő programfelelőse, valahogy megtalálta a last.fm profilomat és rámírt, hogy lenne-e kedvem dolgozni nekik. Az utolsó évemet csináltam az egyetemen, ahol ráadásul zenei menedzsmentet tanultam, szóval naná, hogy igent mondtam. Hét hónapig dolgoztunk együtt, de azóta is besegítek nekik néha, mert nagyon jó és inspiráló közösség az övék, életem egyik legjobb időszaka volt.

A Jazzmanhez egy barátom félig viccből ajánlott be, senior menedzsert kerestek a Fat City shop-hoz. Az esélytelenek teljes nyugalmával küldtem el nekik a CV-met, aztán egyszercsak felhívott Jazzman Gerald, hogy érdekel-e még a dolog. Találkoztunk, dumáltunk és az lett a vége, hogy otthagytam az akkori munkahelyemet, azóta pedig neki dolgozom.

Von Yodi: Milyen volt Gilles Petersonnal dolgozni?

Orsii: Egész életemben fel fogok nézni rá, senkivel nem találkoztam még, aki ennyire a zenének élne. Elsőre kicsit furának tűnhet, de ha megismered, rájössz, hogy ez csak azért van, mert  folyamatosan azon jár az esze, hogyan mutathat valami újat. Csak remélni tudom, hogy bennem is lesz annyi elszántság és kreativitás az ötvenes éveimben, mint benne. Rengeteget tett a független zenéért, nagyon tisztelem őt és az egész csapatát ezért.

Von Yodi: Pontosan mit csinálsz a Jazzmannél?

Orsii: Sok mindennel foglalkozom, de alapvetően a Jazzman shop és a Fat City shop tartozik hozzám. Én szerzem be a lemezeket, én teszem ki őket a weblapra, foglalkozom a vásárlói ügyekkel, adminisztrálok, számlázom. Én szerkesztem mindkét honlapot is, hírleveleket írok és a Facebook jelenlétért is én felelek. A kiadványok előkészítésébe, a jogosításba is besegítek, illetve mindenben részt veszek, amiben Geraldnak szüksége van rám.

Von Yodi: Mire számíthatunk tőletek a közeljövőben?

Orsii: Mióta a Jazzmannél dolgozom ráálltunk arra, hogy sokkal rendszeresebben adjunk ki lemezeket, átlagosan 4-6 hetente van egy megjelenésünk, szóval rengeteg érdekesség van kilátásban. A Record Store Day-re tervezünk egy ötlemezes Jef Gilson válogatást pár extra kiadatlan felvétellel, illetve egy speciális Jukebox Jam kiadványt Young Jessie-vel. Ezen kívül készül az ötödik  Spritual Jazz válogatás, aminek az a külünlegessége, hogy a világ minden tájáról válogattunk rá zenéket az USA-t és Európát kivéve. A hatodik részen is dolgozunk, azon pedig csak vokális darabok lesznek. Januárben vettük fel a Greg Float Group új albumát egy nyilvános londoni klubkoncerten, de a szokásos kislemez megjelenésekkel sem állunk le.

Von Yodi: A zene mellett nagy hobbifutó hírében állsz, épp az első maratonodra készülsz. Hogy állsz?

Orsii: Jól, köszi! Nem vagyok gy született futó, csak két éve csinálom komolyabban és rettenetesen izgulok, mert még sosem futottam le félmaratonnál nagyobb távot. Keményen edzek, nagyon remélem, hogy menni fog a maraton. Budapesten is muszáj lesz futnom, szóval, ha van valaki, aki lenyomna velem 5 km-t csütörtökön, az jelentkezzen!

Von Yodi: Három örök kedvenc lemezed:

Orsii: Haha, ez milyen kérdés már! Mondanék három lemezt, aztán nem tudnék aludni az éjjel, mert kihagytam valamit. Inkább csalok és felsorolom a három kedvenc Jazzman kiadványomat, amiket mindenkinek be kellene szereznie:

Spiritual Jazz – Esoteric, Modal And Deep Jazz From The Underground 1968-77

Bobby Jackson – The Café Extra-Ordinaire Story

The Best Of Jef Gilson

Von Yodi: Mutatnál egy számot ízelítőnek, amit biztos lejátszol pénteken?

Soul Cure csoport: https://www.facebook.com/groups/soulcure/

Do you like it? Your comments are more than welcome!

Powered by Facebook Comments